HOAX?
2016. szeptember 19. írta: thejaszaic

HOAX?

Hello kedves olvasóm!

 Amúgy halvány sejtelmem sincs, hogy miért kérdőjellel indítottam a mai blogbejegyzés címét, de nem kizárt, hogy a végére mind az író, mind pedig az olvasó okosabb lesz. (Legalább is remélhetőleg kevesebb HOAX-ot 'fogyaszt' majd.) Merthogy rengeteg HOAX van és némelyik tényleg olyan, amelyről első olvastra és még talán másodikra is- csak nehez tudjuk elhinni, hogy az tulajdonképpen egy nagy kamu. Sőt, sok olyan HOAX is futott már és/vagy fut most is, amit az olvasók nagyobbik többsége, akár hosszabb időn keresztül is igaznak hisz. De kezdjük mindjárt az legelején. Mi is az a HOAX?

 HOAX. Ha a legegyszerűbben szeretném megfogalmazni, akkor a HOAX nem más, mint a rémhír, álhír. Egy nem létező eseményről (mint a fizetős facebook), vagy egy gyógyszer, vagy élelmiszer rejtett hatásáról. -Kálcium, mely nem hat az allergiás rekaciók esetén, vagy a kávé, amely rákkeltő. Nem az-. Esetleg a chemtrailről (ugye erre mit is mondhatnék), vagy a háttérhatalmakról stb. Ez utóbbi kettőt a 'hoaxgyárak' olykor össze is mossák. Mármint, hogy a chemtrail-el az illuminátusok -legyen is az bármi- mérgezik a magyart! (Bár a háttérhatalmak létezését még nem nagyon cáfolta senki.) Csak viccelek.

 Ugyan konkrétan nem HOAX-ok, de ide tartoznak még a városi legendák, a szóbeszédek -pletykák-, mítoszok, legendák, és ha nem is szorosan, de például a fake (hamisított) képek is. Ez utóbbiak szoktak ma a Facebook világában a legnagyobbat 'szólni'. Robbannak mint a kézigránát, ha akár egy kicsit is hihetőek. Ellentétben a lenti képpel ami szar, de legalább vicces:

 De, hogy mi is e mai bejegyzés oka? Mert volt  szerencsém találkozni ma reggel egy 'nagyon komoly'  HOAX példánnyal. Mondjuk ez egy valóságos csoda. A tekintetben mindenképp, hogy elég nehéz engem a hajnali órákban úgy megröhögtetni, hogy a könnyem is folyjon, de ennek a hírnek ma sikerült. Röviden csak annyit 'róla', hogy azt ecseteli, hogyan védenek meg bennünket magyarokat, a regnáló hatalom által épített stadionok a háttérhatalmak, az úgynevezett illuminátusok mesterkedésétől. Ugye te sem érted? De sebaj: - beszéljen helyettem egy képernyőkép, akkor talán majd te is jobban átlátod a bejegyzést készítő gondolat (és/vagy) lelki világát. Íme:

 Nekem amúgy ez is egy HOAX-nak tűnik, de a gyengébbik fajtából. Úgy értem: - először nehezen hittem el, hogy a bejegyzés írója ezt komolyan gondolhatta sőt, úgy vélem: - inkább viccnek szánta, mert ha ez komoly, akkor roppant nagy lehet a baj az ő fejében. Ez jutott először az eszembe. Azután meg az, hogyha jól emlékszem, akkor az úgy van, hogyha bármelyik tetszőleges három pontot összekötöm egy-egy egyenessel, akkor többnyire egy háromszöget kapok. De szóljatok, ha tévedtem volna.

 Fontos tudni egyébként -hiszen a fenti bejegyzéshez a jelen blogbposzt készítése közben is sokan hozzászóltak-, hogy időköben az is kiderült: - a bejegyzést jegyző 'szerző' (sic.) nem egy egyszerű felhasználó, aki megoszt bármit, amit a képernyőn látva igaznak gondol, sőt igaznak TUD! (sokan vannak ilyenek is), hanem van az  illetőnek egy Facebook oldala is, ahol a saját kútfőben termett  'valóságokat' gyártja és osztja pont úgy, mint a bárhonnan összeollózótt más 'valóságokat' is. Nagy erőkkel.

(Megjegyzem: - először azt gondoltam, hogy megosztom az oldal URL-jét, de inkább nem. Nem akarok beállni abba a sorba, még közvetve sem, melynek tagjai hozzájárulnak a marhaságok terjedéséhez.)

Naponta kelnek útra ilyen és ehhez hasonló baromságok. Valamiért mi emberek esszük, faljuk, zabáljuk a HOAX-ot. És mivel nem mindegyik ekkora ordító agyatlanság, hát úgy meg főleg! De miért?

Erre nincs válasz ám tény, hogy egy-két HOAX  (mint ahogy azt a fenti példa is jól mutatja), nagyon szar. Ám némelyik meg annyira hatásos tud lenni, hogy szanaszét vágja az egyszeri internet felhasználó 'retináját'. Felpörgeti az agyat és -talán ez a lehető legrosszabb- még további ötletekkel is ellátja a szegény felhasználót, aki aztán a saját ötleteit is beleszőve az eredeti 'hírbe', azt 'jóesetben' még le is írja és -hát persze, hogy az alaphírrel együtt, azonnal- meg is osztja, továbbterjesztve ezzel az amúgy is kamu hírt, mint valami betegséget.

 Azután, ha mondjuk a HOAX-ot elindító elég okos, akkor mint szemtanú, még hozzászólást is ír, hogy ő bizony látta a csupakabrát', a loknesszi szörnyet', a chemtrail-t okozó utasszállító gépek méregtartályait (csak tudnám, hogy hová teszik az utasokat), a titkos gyűlések jegyzőkönyveit, stb.  Ekkor viszont már az isten sem lesz képes leállítani azt a bődületesen nagy butaság-lavinát, amit a bejegyzés készítője, a pénzcsináló hoax-oldal likevadász gazdája, vagy a 'Hülyeség' facebook csoport adminja indított el. (És lássuk be, például a Facebook ebben mindig partner volt.)

 Így aztán nem árt, ha az  ember több forrásból informálódik, vagy az olvasott híreket ellenőrzi és újra ellenőrzi. Erre kifejezetten jó hely például a hvg.hu, vagy a  fenti kategóriákról a leplet havonta lerántó oldal, a: http://www.urbanlegends.hu/

 Tegyünk hát meg magunknak egy szívességet: - és ne legyünk hülyék! Mert bár meglehet, a háttérhatalmaknak ez volna az elsődleges célja: - a buta, a jól megvezethető és így könnyedén befolyásolható átlagemberek tömegének kitermelése (Csak vicceltem, ez a valódi hatalom célja. Upssz, már megint vicceltem.), azért  nekünk nem muszáj megenni mindent, amit 'elénk tesznek'.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr412154825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása