DEMOKRÁCIA No mi is az?
2017. május 03. írta: thejaszaic

DEMOKRÁCIA No mi is az?

Hello kedves Olvasóm!

Az elmúlt napok hetek történései, a lassan már soha véget nem érő tüntetésfolyam, az elégedetlenség ilyen mértékű -és elgondolkodtató- megnyilvánulása, a tüntetők számának drasztikus -és elgondolkodtató- emelkedése, valamint a kormány tüntetésekre adott válasza -miszerint a demokráciáért tüntetők önmaguk adták meg a választ saját kérésükre, hiszen egy diktatúrában egy ilyen megmozdulás nem volna lehetséges- bennem is gondolatokat ébresztett.

a_illiberalis2.jpg

Először is a hatalom válaszában rejlő -tenyérviszketős', ugyan még demokráciát kiáltó, mímelő ám a keményebb reakciókat máris kilátásba helyező, a tüntetések őszi eldurvulását vizionáló- mérhetetlen kormányzati cinizmus kicsit feldühített. Merthogy azt sugallja, kizárólag az a diktatúra, ahol -például- éles fegyverekkel a tömegbe lőnek. Pedig -ahogy az életben sem fehér és fekete minden- úgy azért ez sincs teljesen így! Ám ahhoz, hogy valódi választ kaphassunk a tüntetők által feszegetett kérdésre, mármint, hogy demokrácia-e a rendszer, melyben élünk, először magát a demokráciát kellene kiveséznünk egy kicsit. Ígérem, megpróbálom egyszerűen és röviden tárgyalni a fogalmat és garanciáit. (Merthogy volnának éppen azok is ám.)

Szóval, mi is az? ".....A demokrácia a társadalom jelentős számú, szavazati joggal (is) rendelkező tagjainak hatalmából eredő politikai rendszer,[1] egy közös területen, ahol hatalmi fékekkel és ellensúlyokkal biztosítják a társadalom jól szabályozott működését, mint például a közhatalom gyakorlóinak kizárólagos hatalomra törésének a megakadályozását, a társadalmi igazságosságot és a jóléti társadalom megvalósulását.[2][3] A jogosultak közügyek döntéseiben való részvételi módja alapján közvetlen és képviseleti demokráciák létezhetnek. ...." (forrás: Wikipédia)

  Huhh. Sok így egyszerre? Meg száraz is? Az. Szerintem is, de nem baj, úgyis az volt a tervem, hogy lesz itt egy kis csoportos szex, vagyis végigmegyünk rajta mindannyian. Szóval egy olyan társadalmi berendezkedésről beszélünk, ahol a hatalmat a nép egyenrangú tagjai birtokolják. Ha nem is közvetlenül, hanem választott képviselőiken keresztül pont mint (még nem is oly rég) nálunk is. 

Ugyanis egy jól működő demokráciában a hatalmi fékek és ellensúlyok is hangsúlyosan jelen vannak, olyannyira, hogy ezek nélkül bizony nem beszélhetünk demokráciáról. Bontsuk ki ezt a két fogalmat is. Fontos lenne a megértéshez, ígérem, ezúttal is rövid leszek.a_illiberalis1.jpg

A hatalmi fékek és ellensúlyok rendszerében (mindet nem, csak a lényegesebbeket sorolnám fel) -mely rendszernek minden egyes demokráciában érvényesülnie kell(ene)!- pedig az Alkotmány (alaptörvény, alapszabály) létrehozását, vagy módosítását népszavazás erősíti meg, (nem pedig csak úgy kitaláljuk, hogy mi, a hatalom márpedig ezt most átírjuk, mint nálunk), a rendszeres és titkos választásokon a hatalom kizárólag a választók szabad és egyenlően kinyilvánított akaratából származhat (nem pedig egy a győztesnek duplán, triplán kedvező, eltorzított választási rendszer alkalmazásával, mint nálunk).

A közjogi méltóságok választási ciklusainak számát minden demokrácia korlátozza (ez még nálunk is így van egyelőre) és tiltja a közösségi tisztségek halmozását (ez már régen nincs így). Fontos az ".....érvényes és ügydöntő népszavazás, észszerű és gyakori alkalmazhatóságának a lehetősége,[19] a politikai döntés felülbírálhatóságára, új politikai döntés kezdeményezésére és a képviselő visszahívására. Népszavazás kezdeményezésnek előzetes és a döntések utólagos felülvizsgálatának a lehetősége: - 1., az államalakulat alapszabályának módosítása esetében társadalmi igazságosság szempontjából, 2., az egyéb politikai döntések és kezdeményezések esetében a magasabb szintű jogszabályok alapján. ......."(forrás: Wikipédia)

Ha ide (a népszavazást taglaló rész után) bármilyen megjegyzést kellene tennem akkor az az lenne, hogy kevés kivétellel ma Magyarországon szinte kizárólag a hatalom által kezdeményezett kérdések elfogadását követő, szemantikailag kifogásolható kérdésfeltevéssel megalkotott, a népszavazást (a Nemzeti Együttműködés Rendszerében szintén hasonló céllal működtetett, Nemzeti Konzultációnak nevezett) propaganda eszközzé silányította a kormány!

A legfontosabb azonban még csak most jön! "..... Az egyes hatalmi ágak, mint a közigazgatás, jogszabályalkotás, igazságszolgáltatás, nyilvánosság, társadalmi szervezetek, stb. szétválasztása. ..... (forrás: Wikipédia)

BIZONY, BIZONY! Egy működő demokráciában A HATALMI ÁGAK SZÉTVÁLASZTÁSA alap, nem pedig a mindent mindennel összekötő, a mindenre saját hatóságot létrehozó, a mindent és mindenkit megfigyelő NAGY TESTVÉR! az állam. És ugyanez az állam nem a regnáló hatalom embereivel tölti fel a közigazgatást (lassan a takarítónőtől az államtitkárig), nem akar mindenáron kétharmados többséget az országgyűlésben (most nincs is, de csak egyetlen fő híján nincs), nem akarja maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást azzal, hogy a Fideszhez hű emberekkel tölti fel az Alkotmánybíróságot, a bíróságokat és az ügyészséget. (Különösen a nem létező elszámoltatást koholt eljárásokkal szolgáló, ezekben az eljárásokban emberek karrierjét és életét derékba törő, ezzel szemben a hatalmat szolgáló politikusokat ért korrupciós vádakat elkendőző, a nyomozásokat hátráltató, elhúzó ügyészséggel van a baj.)

Egy valódi demokratikus köztársaságban (mint amilyennek egyébként Magyarország ma is hivatalosan vallja magát) a fékek és ellensúlyok összességének "....széles körű alkalmazása jótékonyan hat a jogállamiságra (korrupció csökkenésére), a felelős közösségi gazdálkodásra, a gazdaság gyorsabb fejlődésére. ...." (forrás: Wikipédia)

De, hogy 'meglegyen' neked az oly sokat említett másik fogalom is, váltsunk még néhány szót az illiberális államról is. Az illiberális álom (nem elírás, Orbán Viktor álma ez), az nem más, mint az ".....illiberális demokrácia (konzervatív demokrácia vagy irányított demokrácia, egyes értelmezésekben részleges, vagy alacsony intenzitású, üres demokrácia, vagy hibrid rezsim), mely olyan kormányzati rendszer, amelyben a választások ellenére a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. ....." Ezt sem én mondom, hanem szintén a Wikipédia. Vagyis: - mi hiányzik még? HÁT PERSZE, HOGY A NYILVÁNOSSÁG! És hidd el, hiányzik nagyon. Mert ez a fajta kormányzati titkolózás sehová sem vezet! Vagyis de, a diktatúrába!

És, ha már szó esett a nyilvánosságról. Nem szabad elmenni afelett a jelenség felett sem, ahogy a ma regnáló hatalom megpróbálja maga alá gyűrni a sajtót, melyről a rendszerváltás idején még ugyanez a párt negyedik hatalmi ágként áradozott. A hatalom ma kétféle módszerrel operál. A tökéletesen és teljesen maga alá gyűrt közmédia mellett igyekszik felvásárolni mind az írott, mind pedig az elektronikus médiát. Ha ez nem megy (mert azért mindent nem lehet ezzel a tempóval), úgy megpróbálja ellehetetleníteni azt. Vagy úgy, hogy megveszi és beszántja, mint tette azt a Népszabadsággal, vagy úgy, hogy a saját propaganda-gépezetével kezdi fikázni, ahogy teszi azt az RTL Klubbal, a 444.hu-val, vagy az Index.hu-val. És, ha már tempó. A darálás sebessége csak egy okból fontos! Ha túl gyors (és túl durva), akkor idő előtt diktatúrázza le az egész világ a NER-t és/vagy idő előtt kaphat észbe a nép, ami ugye nem túl jó egy bimbózó diktatúrának.

a_illiberalis3.jpg

DE! Száz szónak is egy vége! Hazudhatnak bármennyit és bármit a pofámba a konzultációjukkal, az uralmuk alá hajtott, vagy általuk létrehozott médián keresztül a kormánypropagandájukkal, a plakátjaikkal, én bizony nem fogom elhinni. Beszélhetnek tonnaszám a 'viszkető tenyerekről' (melyek már most nagyon szívesen agyonvernének bárkit, aki ki mer állni a saját véleménye mellett), vagy naponta megfenyegethetnek a legcifrább káromkodásokkal tarkítottan, nyíltan Bayer Zsoltok ezrei! Megkezdhetik akár a személyes ellehetetlenítésemet is, ahogy tették azt a fekete ruhás nővérrel, Sándor Máriával, vagy tehetnek bármit!!!!  Én akkor sem fogom azt állítani, hogy a hely ahol élek, az egy demokrácia volna csak mert itt -még- nem lövik agyon a tüntetőket! (Hozzáteszem: - megnézném én azt a magyar rendőrt, aki ezt amúgy meg megtenné nekik!)

BIZONY MAGYARORSZÁG NEM AZ! EZ NEM DEMOKRÁCIA ÉS MÁR MEGLEHETŐSEN RÉGEN NEM AZ! Remélem ezúttal is segíthettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr5512475835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sakkosfx 2017.05.05. 08:15:44

Orbán szerint az a demokrácia, ha Ő uralkodik! És Gyurcsány szerint, ha a tömegbe lövethet, amely ellene tüntet! Egyik sem kedves a szívünknek! Mindkettő nyomorban tartja, tartotta népünket A nép már alig várja, hogy meg köszönhesse!

laci_52 2017.05.05. 08:15:58

Nagyon nem értek egyet a cikk végső konklúziójával! Hazánkban igenis demokrácia van! Az, hogy ez nem liberális demokrácia, talán nem is baj.

Jövőre választások lesznek - ez is azt mutatja, hogy demokrácia van - és ha a többségnek nem tetszik a mostani kormány, módjukban áll, hogy új vezetőket válasszanak demokratikus úton.

BiG74 Bodri 2017.05.05. 08:16:03

Fityisztrollok felkészül és rajt!

konrada 2017.05.05. 08:16:08

Sőt! Ahol a tömegbe lőnek, az az igazi demokrácia!
...legalábbis ez derül ki lassacskán...

d.j 2017.05.05. 08:16:32

Ezt soha nem fogják megérteni a fideszdroidok, csak puffogtatják a szokásos, de hát demokrácia van, hiszen ezt a cikket is megírhattad, és nem jöttek érted a lesötétített autóval az AVH-sok. Nem értik, hogy fokozatok vannak és amiben most vagyunk az nem demokrácia, hanem diktatúra, mert fokozatai a diktatúrának vannak nem pedig a demokráciának. Mert demokrácia vagy van, vagy nincs. Nálunk jelenleg nincs.
süti beállítások módosítása