Trollvadászat 8.
2017. március 17. írta: thejaszaic

Trollvadászat 8.

Hello kedves Olvasóm!

Tudom, épp tegnap volt utoljára, hogy a Trollkiller rovat jelentkezett, de mit lehet tenni? Nem tudtam elmenni a véres fotóval sokkoló, a Facebook-on terjedő tegnapi álhír mellett és ott a fénykép néhány másodpercet igénybe vevő  ellenőrzésével máris lehetett kézzelfogható 'eredményt' felmutatni.

Ugyanakkor vannak olyan hírek, melyek ellenőrzése adott esetben kissé hosszadalmasabb. Ilyen álhír az is, amely szintén a Facebookon (hát hol máshol) jelent meg és arról szólt, hogy jogszabályi változások miatt, 2017. január 01-től kizárólag a katasztrófavédelem engedélyével gyújthat tűzet, készíthet parazsat az a magánszemély, aki nyársalás, főzés, vagy grillezés céljából teszi ezt. Ugyanez az álhír állította azt is, hogy a szabályozás a helyszíntől teljesen független, vagyis az akkor is vonatkozik rád, ha te a saját kerted épített tűzgyújtóhelyén, családi összejövetel formájában, vagy baráti társaságban tennéd ezt, mondjuk otthon. Mutatnám is, hogy tálalja mindezt a 2perc.info nevű álhíroldal:

a_otsz3.png  

Magát hírt nem is én észleltem, hanem -ha jól emlékszem- egy kedves olvasó küldte be azzal, hogy micsoda baromság már ez. És tényleg! Meglehetősen erős a hír. Úgy meg főleg, hogy a 'sajtótermék' által hivatkozott -mint kiderült, nem létező- 'jogszabály' évszázados magyar hagyományokat rúgna fel, szüntetne meg egyetlen tollvonással, de ne szaladjunk ennyire előre.

Mint már említettem, én ilyenkor általában gondolkodóba esek. Fel is merült bennem a kérdés: - biztos, hogy az egyébként méltán jó hírű tűzoltóság ilyen szabály megalkotására tenne indítványt? Biztos, hogy gigabírság vár minden szalonnasütőre? Biztos, hogy van ennek így értelme? Biztos, hogy jó ez így? Hát persze, hogy nem. Gondoltam: - no futok én ebben egy kört, mert megéri!

Ennek megfelelően levélben fordultam az illetékesekhez. Egészen pontosan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz azzal, hogyha valahonnan, hát onnan bizonyosan szakértő választ kaphatok. Most persze nyilván megfordult a fejedben, hogy ugyan ki a bánat egy blogger, hogy vele szóba álljanak egy ilyen magas hatóságnál, hisz -igen, ezt is kiválóan látod- sem újságíró, sem a mainstream média része nem vagyok. De most csalódni fogsz, mert az OKF bizony nagyon komolyan veszi -még egy bloggertől is- a megkereséseket, ezért az alábbi válaszokat kaptam kérdésemre:

a_okf2.jpg

a_okf1.jpg

A kapott válaszokból egyértelműen és azonnal kiderül, hogy a 2perc.info cikkének valóságtartalma egyenesen arányos a csirkeszar aranytartalmával! Egyszóval a fenti hír, ha legegyszerűbben szeretnék fogalmazni: NETTÓ HAZUGSÁG, amit azért terjeszt az oldal, hogy a felületén található reklámok kattintásszámát növelje!

Vagyis a 2perc.info már megint itt egy olyan oldal, melynek legfontosabb feladata a népbutítás, vagy ahogy míves anyanyelvünk találóan fogalmaz: - a parasztvakítás. Ez az oldal sem más, mint egy hangzatos címek mögé rejtett, ám csupán egy semmit sem áruló egyszerű csaló, ami azzal keres pénzt, hogy hazudik az olvasóinak!

A fentiek alapján tehát arra kérek mindenkit, hogy ne olvasson és ne osszon meg semmit erről az oldalról és ezúton is szeretném megköszönni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyors válaszát, Érces Ferenc tü. ezredes, főtanácsos úr, valamint Polonkai Katalin és Dr. Kelemen Norbert tü. alezredesek munkáját. Remélem ma is segíthettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr112344389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása