Megbukott az 'ingyenpénz'?
2018. április 24. írta: thejaszaic

Megbukott az 'ingyenpénz'?

Hello kedves olvasóm!

 Ma reggeli lapszemlém érdekes eredményeket produkált. Minden elolvasott cikk közül az egyik legérdekesebb az alábbi, mely arról számol be, hogy ér véget -az egyes ellenzékiek által Magyarországon is vizionált- feltétel nélküli alapjövedelem utalását és annak hatásait vizsgáló finn kísérlet. Íme:

Nem hosszabbítja meg a finn kormány a 2017 elején indult, két éves alapjöveledem-kísérletet - írja a Guardian. Az év végéig még utalják a havi 560 eurós a kísérlet 2000 résztvevőjének, de 2019 január 1-től nem lesz több ingyenpénz Finnországban. 

kísérletben 2000 véletlenszerűen kiválasztott munkanélküli finn kapta minden hónapban a nagyjából 170 ezer forintnak megfelelő összeget, bármilyen feltétel nélkül. Az összegről a juttatásban részesülőknek nem kell elszámolniuk, de mellette más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának. Viszont ha akarnak, vállalhatnak munkát anélkül, hogy elvesztenék az alapjövedelmet. Az összeg arra nem elég, hogy abból megéljenek azok, akik kapják, de a finn kormány abban reménykedett, hogy a juttatás csökkentheti a stresszt a munkakeresők körében és egyszerűsítheti a jóléti rendszert. 

Elindult a finn alapjövedelem-kísérlet

Elindult a finn alapjövedelem-kísérlet

Első körben kétezer kiválasztott munkanélküli kap ingyenpénzt, de siker esetén kiterjesztik a programot.

A program pár hónappal az indulása után ígéretesnek tűnt, például négy hónappal az indulás után több résztvevő számolt be arról, hogy már nem idegeskedik annyit. Ennek ellenére a finn társadalombiztosítási intézet, a Kela azt jelentette be, hogy leállítják a programot és inkább a célzott szociális programok fejlesztésén dolgoznak tovább. 

Mindez viszont nem biztos, hogy azt jelenti, hogy az alapjövedelem, mint ötlet elbukott. Legalábbis így gondolja, a  programon dolgozó egyik szakértő, Olli Kangas, a Turku-i egyetem professzora, aki a finn televízióban azt mondta, szerinte két év nem elég idő arra, hogy bármilyen következtetést levonjanak arról, működne-e nagyobb léptékben az alapjövedelem. (forrás: index.hu)

Hát ez nem jött be! - mondhatnánk, de még nem lehet tudni, hogy hogyan működhetne ez a 'valóságban', azaz minden polgárt, és teljes körben érintő módon, ugyanis az iparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatói ágazatokban bekövetkezett és várható forradalmi változások, az informatika, az internethasználat fejlődése és a robotok elterjedése tömegek állástalanságához fog vezetni, tehát az 'ügy' még nincs lefutva sőt, valószínűleg még csak most kezdődött el.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr4813858650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása