Riksdag
2017. november 02. írta: thejaszaic

Riksdag

Hello kedves Olvasóm!

Mond neked valamit a bejegyzés címe? Nem? Nem baj, mindjárt elmagyarázom. Azzal, hogy most megkezdem a blog 'őszi-téli kollekciója' egyes elemeinek bemutatását, nem más cél lebeg a szemem előtt, minthogy a tiédet ismét felnyissam. Ugyanis ebben az időszakban egy, már korábban is dédelgetett gondolatsoron keresztül szeretnélek rábírni arra, hogy menj el mindenképpen szavazni, amikor eljön annak az ideje!

Merthogy most az van, hogy nemcsak a karácsony, de a 2018-as országgyűlési képviselő választás is itt van a nyakunkban. Végül is az a pár hónap semmi az elmúttnyócévhez' képest. Ahhoz az elmúttnyócévhez' mely már nem a szocialisták -szomorú emlékezetű- hatalomban eltöltött nyolc évét jelzi, hanem életünk legutolsó nyolc olyan évét, melyekben már a Fidesz-KDNP gyakorolta a hatalmat.

Most nyilván elkezdhetném ostorozni a regnáló hatalmat, de -most még- nem teszem. Inkább -lépésről lépésre haladva- először csak megmutatnék neked valamit, amit amúgy Riksdag-nak hívnak. A név nem takar mást, mint a svéd parlamentet. Jól figyelj, lesz néhány különbség a svéd és a helyi viszonyok között! Friss adat: a mai napon 1000 svéd Korona - 31.962.-Ft., ez lentebb még fontos lesz.

".... Ha Lázár János Svédországban lenne miniszter, hét közben igénybe vehetné a parlament egyik szolgálati garzonlakását, a hazaútra pedig az éves vasúti- vagy buszbérletét. Ugyanis ez járna neki. Munkája során adódó más költségeit, természetesen megtérítené a Ház gazdasági hivatala - annak szigorú keretei között. 

Svédországban a kormány kormányoz - ám az uralkodó 1974. óta nem uralkodik. Az államfőnek, miután ősszel a parlamentben megnyitja a politikai évet, alig van több dolga, mint hogy jó PR munkát végezzen az 'alattvalói' javára - igaz, a kormány ülésein csütörtökönként részt vesz, miután a külügyi- és honvédelmi kérdésekben van szava. Parlamenti választás (riksval) minden negyedik év szeptemberének harmadik vasárnapján esedékes (legközelebb 2018-ban). Miután megalakult, s a királynak bemutatkozott az új kormány, október első keddjén, a királyi család jelenlétében, H.K.H. Carl Gustaf megnyitja az új parlamenti évet. 

280px-sveriges_riksdag_fr_vasabron.JPG

A polgármester intézménye nem létezik, a huszonhárom megye (län) élén a szimbolikus 'törzsfő' (landshövding) áll. 1974-óta -az azt megelőző 20 év alatt átszervezés során 2500-ról három lépcsőben lecsökkentett s kialakított- 290 helyhatóság (kommun) kollektív vezetésű: - azaz az a főnök, akinél a kassza kulcsa van. Az önkormányzati képviselők zöme díjmentesen vagy csekély tiszteletdíjjal, a szabadidejében végzi munkáját. Hivatásszerűen, fizetésért csak az egyes szakterületekért felelős politikusok dolgoznak. 

A parlamenti képviselőnek BÁRMIKOR! számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok. 

Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 Korona értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek. 

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak, és mindenki más esetében is így van ez. A képviselő alapjuttatása bruttó 55.000 Korona. A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg. Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát a képviselők házában, a parlament szomszédságában, laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik, de részletes telefon, és egyéb számlákkal igazolandók a költségek. 

Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, az egyértelműen csak és kizárólag a miniszterelnöknek jár. 

A miniszterek, frakcióvezetők időnként, indokolt esetben kapnak.Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak, mint bárki más, ez 265 Korona/100 km, amiből 185 Korona adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással. Ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50.000 Korona áll a teljes, négy évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk. 

A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábban, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 Korona -ami egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére- bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik. Ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is. 

A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől -amely a szolgálati lakásuk is- ötven kilométernél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 Korona jár, ebből 210 Korona adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. (Khmmm......szinte már vicces.) A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé. 
Szolgálati lakást - Palme meggyilkolása óta - egy parlamentközeli kis palotában kap a mindenkori miniszterelnök, ám ezt nem mindegyikük vette igénybe, mi több, Carl Bildt [1989-93] kerékpárral járt dolgozni [ma, külügyérként is, szívesen teszi ezt], a testőrség legnagyobb bánatára. 

kerekpartura.jpg

Ha egy képviselő idő előtt távozásra kényszerül, s nem érte még el a hatvanöt éves nyugdíj korhatárt, de legalább 6 évet dolgozott a feladatkörében, jogusult úgynevezett garantált járulékra, míg nem éri el a korhatárt - azaz megállapodás szerinti nagyságú 'ejtőernyővel' távozik.

A képviselők évi 365 napon vannak szolgálatban, tehát a hét minden napján. Csak indokolt esetben kérhető szabadság, s annak idejére fizetés nem jár. Ugyanakkor nincs jelenléti kötelezettség, s a parlament határozatképességét nem befolyásolja, hogy az egyes frakciókban aznap hány képviselő ül a helyén. Itt is érvényesül az általános íratlan svéd szabály: frihet under ansvar! (Szabadság, felelősséggel.) A mandátumidő lejártával úgyis a párt dönt ki marad, s kit húznak le a listáról, s a választó is arról, melyik párt listájára, illetve azon melyik jelölt neve mellé húzza be az X-et...." 

Eddig a Riksdagról, a svéd parlamentről szóló cikk, köszönet érte a drmi.blogger.hu blognak. Szóval: - Fontos tudnod, hogy Magyarország legújabb kori történelmének talán legfontosabb választása lesz a 2018-as! És, ha nem tudnád, hogy miért, úgy arra kérlek, gondolatban vesd kicsit össze a svéd parlament -igazán demokratikus- általános működési szabályait azzal a fergeteges rongyrázással, ami ma Magyarországon, elsősorban a te pénzedből folyik. Remélem segíthettem, rövidesen folytatom.......... (Ha te is egyetértesz a bejegyzést tartalmával, kérlek segítsd a munkámat egy megosztással. Köszönöm szépen.)

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr6813145314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása