TROLLVADÁSZAT 5.
2017. február 20. írta: thejaszaic

TROLLVADÁSZAT 5.

Hello kedves Olvasóm!

Íme az olvasókkal közösen folytatott  troll- és álhírvadászat egyik eddigi legszebb, új 'gyöngyszeme'. Melyet maga a Blikk hozott le (milyen jó kis újság is az ugye!?) egy 2016. április 9-én kelt cikkében. Sajnos a közösségi médiában, lásd például a facebookon, újra és újra meg tud fordulni egy-egy ilyen 'hír'.

A cikkben, melyet itt meg is találsz, ha bemásolod a böngésződbe, http://blikkruzs.blikk.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/dobbenetes-ez-az-idos-asszony-101-evesen-szult-egeszseges-kisfiut-igy-csinalta/wzcbtrm nagyjából arról van szó, hogy egy 101 éves asszony egészséges gyermeknek adott életet. (SIC.) Az 'újságíró' hosszasan taglalja, hogy milyen beavatkozásokat végeztek az idős hölgy petefészkén stb, stb......., hogy alkalmassá váljon, no meg blablabla. Hát persze.

mami1.png

Ám nem véletlenül létezik egy klassz kis Google szolgáltatás, a Google képkereső. Használata egyszerű. Itt ugyanis egy-egy fotó url-jének, vagy magának a képnek a felhasználásával, beillesztésével megtalálhatod a képhez tartozó eredeti történetet is, vagyis a megszokottól eltérő módon, fordítva is kereshetsz.

Hogy honnan tudod melyik az eredeti? Rendkívül egyszerű: - időszerűség, életszerűség, valószerűség, és végül de nem utolsó sorban, a képkeresés eredményeképpen  százezer helyről fog majd visszaköszönni ugyanaz a sztori. (A kép alapjául szolgáló hír világhír volt 2013-ban.) A képen ugyanis egy 101 éves hölgy látható, aki halála előtt nem sokkal még a kezében tarthatta az ükunokáját. Nézd:

mami2.pngmami3.png

Ráadásul a Blikk cikkében (amikor az írást olvasva görgetsz lefelé) látható még kép, melyen egy idős hölgy, szintén egy kisbabával néznek az objektívbe. Értelemszerű, hogy a cikkben említett hölgyet ábrázolja -és tényleg nagy a hasonlóság-, DE EZ SEM IGAZ! Mivel, ha a Google képkeresőben böngészel, döbbenten fogod tapasztalni, hogy az eredeti történetet olvasva később többen is megosztottak hasonló tartalmakat az interneten, mely képek hasonlóan hatalmas korkülönbséggel ábrázolnak babákat nénikkel.

Az egyik ilyen -sem a Blikk által tálalt történethez, sem pedig az eredeti sztorihoz nem kapcsolódó- fotón szereplő idős hölgy egy MÁSIK idős hölgy és a kezei közt tartott baba egy MÁSIK baba. Döbbenet! Mármint, hogy mennyire hülyének nézik az embert egyes tartalomgyártók és szándékosan nem írtam újságírót. Jelen esetben a BLIKK által fenntartott Blikk Rúzs nevű oldal! Nyomtatott tartalom? Vagy nagynevű (?) bulvárlap on-line leányoldala? És akkor nekünk meg el kell hinnünk ugye? Csak még valami még: - ez, az ilyen fajta 'újságírás' nemcsak undorító, de kegyeletsértő is. Remélem segíthettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://thejaszaic.blog.hu/api/trackback/id/tr6812275371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.02.21. 06:35:07

Sajnos vannak, akik bedőnek ezeknek.
süti beállítások módosítása